Как действа технологията за обеззаразяване и пречистване на водата

Хидродинамичната активация може да изглежда сложен термин, но всъщност има лесно обяснение. Този принцип се използва успешно за пречистване на вода от бактерии и котлен камък. Устройствата, които използват този метод, се произвеждат със специална геометрия, която образува високочестотни механични вибрации. Те пък пораждат ултразвук. Но как това премахва бактериите и предотвратява неприятното натрупване на котлен камък?

Хидродинамична активация
Силните механични вибрации предизвикват образуването на „кухини“ във водата – множество малки балончета. Когато тези кухини станат достатъчно големи, те се пукат, а силата и отделената топлина от този процес изтъняват и разкъсват стените на бактериалните клетки и на практика ги унищожават. Изследванията показват, че само с едно преминаване на водата през устройствата се унищожават близо 80% от всички налични в нея бактерии. При повторно преминаване, този процент се увеличава до близо 90%. Всъщност тези иновативни уреди позволяват употребата на хлор и препарати да се намали наполовина.

Иновативно пречистване на вода

Разбиването на големите групи водни молекули от механичните вибрации на по-малки такива има и друг ефект – омекотява водата, като намалява гъстотата ѝ без да повлияе върху останалите ѝ качества – pH, наличие на минерали, вкус и мирис и други.

Причината за образуване и утаяване на котлен камък е наличието на сериозно количество магнезиеви соли и калциеви соли, а те се отлагат във формата на кристали от калцит, които са изключително абразивни. Поради тази причина образуват варовити структури. Именно те са отговорни за котления камък, а той – за разрушителните последици върху разнообразни уреди в бита и производството. Хидродинамичната активация пречи на образуването на калцитни кристали и варовити структури. Вместо познатия котлен камък, се образуват леки кристали, които не полепват по стените на уредите, а се отнасят от водния поток. Това е един от най-ефективните способи за пречистване на вода, който не използва агресивна химия, а физическите закони, икономичен е и устройствата нямат нужда от специална или постоянна поддръжка – достатъчно е да ги монтирате на тръбите.

пречистване на вода